Как традиционното шотландско уиски стана зелено

Дестилаторите на шотландско уиски  все по-често използват отпадъчните продукти от процеса на дестилация, за да произвеждат енергия от биомаса. По този начин не само си осигуряват топлина, необходима им за работа, но и енергийна независимост и…. спестяване на пари. Особено силен е интересът към системите за енергия от биомаса в отдалечените райони на планините, където газовите връзки са оскъдни и мазутът е скъп.

whiskey_01

Производството на шотландско уиски се е развивало в продължение на повече от 500 години и е изтъкано от традиция. В същото време това е голям бизнес, генериращ 4 милиарда лири годишно от износ. Това се равнява на четвърт от всички продажби на храни и напитки на Великобритания в чужбина.

Нови дестилерии се строят постоянно – нужно е да се отговори на търсенето от над 200 страни по света, включително новите пазари в Азия, Латинска Америка и Близкия изток. Големи и малки, млади и вековни дестилерии се опитват да сведат до минимум оперативните разходи.

Повечето от тях доскоро разчитаха изцяло на тежко гориво (мазут) за генериране на топлина за процесите на дестилиране. Сега обаче системи на биомаса , като например дърво и други материали на растителна основа или органични отпадъци, стават все по-привлекателен и надежден вариант.

Големите дестилерии с капацитети от порядъка на няколко десетки милиона литра уиски годишно вече инвестират сериозно в системи на биомаса. Например производителят „Diageo“, чиято дестилерия в Розайл произвежда по 10,5 млн. литра годишно за марки като Johnnie Walker, наскоро е инвестирала 17 млн. лири за електроцентрала на биомаса с капацитет 8-10 MW. С това тя си осигурява половината от необходимата енергия. По този начин пести около 10 000 тона въглеродни емисии годишно. Заводът работи със субпродукти от процеса на дестилацията, най-вече употребеното зърно.

whiskey_02

Останалата част от енергията идва от горенето на мазут, който е хем вреден за околната среда, хем скъп. „Diageo“ се надява не след дълго общо 80% от енергията за дестилерията да се добива от възобновяеми източници. Основната причина за този стремеж е свързана с цените на горивата. Добиването на енергия от отпадъчните продукти при производството на уиски е начин за осигуряване на енергийна независимост и самодостатъчност. Това намалява оперативните разходи – фактор, който без съмнение е от ключово значение.

В момента са в процес на изграждане около 20 нови дестилерии, според Шотландската асоциация на производителите на уиски. Повечето са в етапа на планиране и много от тях предвиждат използване на енергия от биомаса.

За малките дестилерии подобни инвестиции са по-трудна работа. Там обаче се намесва правителствената схема за „стимули за възобновяема енергия“ (Renewable Heat Incentive – RHI),  което кабинетът насърчава използването на ВЕИ технологии. В резултат на това и по-малките дестилерии, които произвеждат по 2-3 милиона литра уиски на година, вече могат да си позволят електроцентрали на биомаса. При някои, които са предприели такива стъпки преди няколко години, вече се отчита доволен успех: около 80% от енергията идва от биомаса. Това ги защитава и от резките промени в цените на горивата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*