Дизайнер прави водна кула за сбиране на питейна вода в Етиопия

Италианският дизайнер Артуро Витори е проектирал водна кула на име WarkaWater, която има за цел да събира чиста видя за пиене за хората в Етиопия и други части на Африка. Художникът бил вдъхновен от скорошно пътуване до отдалечено село в североизточната част на Етиопия, където събирането на вода често е опасно и невероятно изтощително занятие. Витори се надява с малко финансова подкрепа да построи две кули WarkaWater, които използват процеса на кондензация за събиране на чиста вода за пиене за местните жени и техните семейства.

warka-towers-lead

В много от отдалечените села в Етиопия събирането на вода е доста изморителна и опасна задача. Тази тежест обикновено пада върху плещите на жената (т.е. матриарха на семейството), която трябва да пътува до най-близкия водоизточник. А това да отнеме часове и дори цял ден. Доста често водата, която трябва да пренесе, не е чиста – съдържа микроби и замърсители от най-различен характер. Освен това много жени нямат друг избор, освен да вземат със себе си децата, което не само е изтощително и опасно за малчуганите, но и ги лишава от възможността да идат на училище.

Кулите WarkaWater проектирани по модела на местното дърво Варка – вид с голяма смокиня, типична за Етиопия, която обикновено се използва като сборно място за общностите.Големите кули се изработват от стебла от бамбук, образувайки структура, подобна на ваза. Вътре се поставя синтетичен мрежест материал, направен от найлон и полипропиленови влакна, които действат като микро-тунели за водата, която постоянно кондензира. Капчиците, които се образуват, се стичат надолу в резервоар в основата на кулата. От добитата от атмосферните водни пари вода по този начин могат да се събират по 25 литра питейна вода на ден – вода, събрана устойчиво и хигиенично.

Сега Витори се надява да намери поддръжници, които да му помогнат с финансиране, за да построи две такива кули в Етиопия през 2015 г.

 

Arturo-Vittori-Warka-Water-Towers3-e1396443140861

Arturo-Vittori-Warka-Water-Towers8-e1396443101883

Arturo-Vittori-Warka-Water-Towers7-e1396443086417

Arturo-Vittori-Warka-Water-Towers5-e1396443169188

Arturo-Vittori-Warka-Water-Towers4-e1396443152556

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*