Натурален „климатик“ охлажда чрез теракота и изпаряване

Използването на глина за охлаждане е ниско-технологичен метод, познат и използван в продължение на векове. Въпреки, че глината напоследък се явява в модерния дизайн на няколи екстравагантно изглеждащи хладилници, швейцарският дизайнер Тибалт Фавери е изобретил „Студеното гърне“ –  натурален и прост климатик, който използва теракота и силата на изпаряването, за да охлажда чрез ниско-технологичен енергийно-ефективен метод.

cold-pot-terracotta-air-conditioner-thibault-faverie

Създавайки уреда по време на престоя си в Университета по изкуства и дизайн в Лозана, Фавери заложил на глината като натурален продукт.

„Студеното гърне… е вдъхновено от естествената система за постепенно понижаване на температурата на въздуха по време на процеса на изпаряване“, обяснява дизайнерът. „Въз основа на „био климатизацията“ порестата теракотена повърхност действа като топлообменник; тя абсорбира вода от вътрешната страна и я изпраща към външната повърхност. При контакт с въздуха водата се изпарява. Промяната от течно състояние в газообразно води до охлаждане на обекта и следователно на вътрешната алуминиева тръба , в които въздухът циркулира“.

cold-pot-terracotta-air-conditioner-thibault-faverie2

В допълнение към функцията на изпарително охлаждане вътрешната тръба съдържа алуминиеви „охлаждащи филийки“, които се проветряват чрез малък електрически вентилатор. Топлият въздух влиза отдолу чрез широка „уста“ в дъното на гърнето и се охлажда, докато преминава през вътрешността на устройството. Според дизайнера, гърнето изисква съвсем скромна поддръжка – само два литра вода, за да свали температурата на околната среда с 10 градуса Целзий.

cold-pot-terracotta-air-conditioner-thibault-faverie3

 

cold-pot-terracotta-air-conditioner-thibault-faverie4

3 коментара

  1. Вероятно по същата причина по която и климатиците, в режим на охлаждане духат нагоре, а в режим на загряване надолу – за да се получи завъртане на въздуха в цялото помещение.

  2. Защо се опитват да издигат по-тежкия студен въздух на горе? При разлика в температурите дори и без вентилатор ще има естествена циркулация на въздуха. Избраната посока на принудителна циркулация затруднява естествения процес. Физика не са ли учили тези хора?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*