Зарядно с био-полупроводници зарежда телефона за секунди

Нов тип зарядни устройства могат да революционизират начина, по който ползваме смартфони, таблети и лаптопи. Промяната ще настъпи след две години, обещава стартиращата компания StoreDot от Тел Авив.

StoreDot е създала светкавично бързо зарядно устройство, което възстановява батерията на телефона само за 30 секунди. Да, няма грешка – 30 секунди!

iPhone-7-Could-Charge-in-30-Seconds-or-Less-WSJ

Видео, разпространено от компанията, показва зарядното устройство в действие.

То използва биологични полупроводници, направени от естествени органични съединения – „пептиди”. Това е вид биологичен полимер.

Пептидите са малки вериги от мономерни амино-киселини. Най-малките от тях с двойните пептиди – дипептиди, където две амино-киселини са свързани с една пептидна връзка; има и трипептиди, тетрапептиди и т.н. Полипептидите са дълги, нразклонени пептидни вериги, наричани още биологични олигомери или полимери.

Подробности около органичната технология не се съобщават. Това, което е ясно, е  че чрез новото устройство бъдещите модели на iPhone ще се зареждат за 30 секунди, а устройства като MacBook и iPad – за няколко минути, предвид по-големите им батерии.

Създаденият прототип е колкото зарядно за лаптоп, но StoreDot обещава да намали размерите му. Очаква се цената на подобно устройство да бъде не повече от $30, а комерсиалното производство ще започне късно през 2016 г.

Представете си свят, където барове, хотелски стаи, ресторанти и апартаменти са оборудвани с подобни зарядни, пише Уол Стрийт Джърнъл. Това би било една истинска революция в начина, по който ползваме електронните устройства.

2 коментара

  1. поредната изцепка, дали поради слабоумно преписване или откровенна неграмотност…
    SToredot имат прототип на батерия, а не на зарядно! а пък биополупроводници… муахахаха
    сраам!

  2. Абсолютна глупост, защото батерията има физическо ограничение на тока, който може да приема (при достигане на лимита й няма значение какво е зарядното устройство!). Ако захраните литиева батерия при такива плътности на тока, нищо чудно да я взривите. Да, няма грешка – да я взривите!
    А, и един съвет. Когато прочетете в едно изречение – стартираща компания, Израел, техническо чудо и „ще“-просто спрете да четете статията, за да не си губите времето.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*