Бургазлийчета се учат на рециклиране и разделно събиране на боклука

В Бургас стартира кампания за насърчаване на разделното събиране на отпадъците сред най-малките ученици. Инициатива е на Сдружение „Хамалогика“ и Сдружение „Форум Наука“. Тя е подкрепена от Община Бургас и ЕкоПак.

Кампанията ще продължи 5 седмици. Основната цел на проекта е да повиши драстично разделното събиране на отпадъци на територията на град Бургас. В началото инициативата ще бъде насочена към образоване на подрастващите поколения чрез тясно специализирани занимания. Организаторите са разработили програма, включваща презентации за запознаване с целите и ползите от рециклирането и технологиите, по които то се изпълнява, организиране на събития, игри и състезания с цел практическо приложение на информацията, както и алтернативни реализации на отпадъчните материали.

bourgas

Стремежът да се рециклира е световна тенденция, но у нас тя е слабо развита. Бургас ясно е заявил желанието си да се развива като „зелен град“, на много места са поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци, но огромната част от населението е незаинтересована или скептично настроена. Една от целите на програмата е да информира гражданите какво всъщност се случва с отпадъците на града и да ги убеди, че има смисъл в разделното им изхвърляне.

Не по-малко важен е въпросът за влиянието на тези отпадъци върху местната флора и фауна. Бургаските езера са един от най-значимите комплекси от влажни зони за водолюбиви птици. Според европейски еколози, замърсяването с пластмасови отпадъци е сериозна заплаха както за птиците, така и за рибите.

„Като общество ние сме длъжни да осмислим пластмасовите отпадъци като полезен ресурс от една страна и като сериозна заплаха от друга.  Вярваме, че образованието на децата е от ключово значение в тази насока и чрез такива мерки можем да влияем както на настоящето, така и на бъдещето,“ казват организаторите на кампанията.

Целта на инициативата „Бургас рециклира“ е да създаде интерес към опазването на околната среда, да образова и да възпита навици за разделно събиране на отпадъците. Предвиден е благотворителен аспект, който ще учи децата на съпричастност. Проектът е замислен като постоянна инициатива. Пилотното издание включва около 270 деца от училищата СОУ „Кирил и Методий“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Св. Княз Борис I“ и ОУ „Васил Априлов“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*