И зоопаркът в Добрич приютява спасени диви животни

На зоопарка в Добрич ще бъде поставена табела, която да удостоверява, че в зоологическата градина в Добрич са настанени птици, жертва на човешката небрежност, които са били пациенти на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Това съобщи директорът на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова.

Наскоро Зоопаркът в София бе обозначен като място, където са приютени диви животни, пострадали и спасени в спасителния център за дивия живот при „Зелени Балкани“.

stork
Снимка: LoggaWiggler, CC-1.0

Инициативата е част от образователен проект „Хора ЗА природата – зелено общество в действие“,  финансиран от Конфедерация Швейцария чрез фонда за развитие на гражданското общество. Част от проект предвижда монтирането на информационни табели в зоопарковете в близост до местата, където се отглеждат спасените животни. Най-често това са птици, които са лекувани, но поради същността на нараняванията си повече не могат да оцеляват в дивата природа.

Общо четири парка са избрани за центрове за настаняване на дивите животни, лекувани в Спасителния център.

В зоопарка в Добрич Спасителният център за диви животни „Зелени Балкани“ е настанил птици – 20 спасени щъркела и два бухала, съобщи Венкова. Други диви видове, за които зоологическата градина в Добрич се явява спасителен дом, са две двойки ангъчи. Те са настанени в зоопарка по предписание на Министерството на околната среда и водите. Птиците, които са защитен вид, не могат да летят, защото са станали жертва на човешка небрежност.

Сред животните, които се отглеждат в Центъра за защита на природата и животните също има диви видове. Сред тях е и семейството от защитения вид Коне на Пржевалски. Днес това е единственият див кон, който се среща на свобода в природата. Петчленното семейство в зоопарка е единственото на Балканския полуостров. Тук се отглеждат също бизони и зубри.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*