Срамува ли се световното архитектурно студио Foster + Partners от проекта си за Карадере?

Изображение: Foster + Partners

Срамува ли се световното архитектурно студио F+P от проекта си за Карадере? Този въпрос изниква от продължителното мълчание на фирмата относно скандалния проект за застрояване в Карадере, в който е замесено името й.

Foster + Partners е едно от големите архитектурни студиа на съвременния строителен свят. Крупни проекти и престижни световни награди изпълват портфолиото на фирмата.

Рядкост е подобни студиа да реализират свои проекти в малка страна с малко ресурси като нашата. Името на Foster + Partners обаче се оказа свързано със скандалния проект за застрояване на местността Карадере. По данни на „Капитал“, проектът за ваканционния комплекс „Black Sea Gardens“ е проектиран именно от Foster + Partners и е предвиждал върху 700 дка в Карадере да се изгради ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Фирмата е партнирала с българския арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев.

Greentech.bg изпрати запитване до Foster + Partners с молба за коментар относно проекта. Запитахме архитектите: дали са знаели, че мястото, за което проектират вилното селище, попада в обхвата на защитена зона; ако не са били наясно, дали техният местен партньор ги е уведомил за това; участват ли в проекта сега, след като той получи одобрението на правителството. Попитахме също така как биха коментирали строителството на селище в защитена зона и дали имат други подобни проекти (за строежи в защитени зони) по света. Това запитване изпратихме до студиото на 22 март.

Два дена по-късно редакцията получи отговор, че запитването ще бъде препратено към екипа и към клиента на проекта.

След уточнението, че търсим становището на F + P, а не на „клиента на проекта“, последва мълчание, продължило и до момента, 08 април 2014 г.

Всеки уважаващ себе си специалист по връзки с обществеността може да потвърди, че в съвременния свят на електронни комуникации период от две седмици е твърде дълъг, за да се приеме за „технологично време“ за подготовка на отговор в какъвто и да било вид.

Срамува ли се световното архитектурно студио F+P от проекта си за Карадере? Ако не, защо запазва мълчание толкова дълго време? Когато името на бизнеса ти е замесено в обществен дебат с негативни отенъци, да реагираш бързо и адекватно е от критично значение за имиджа – значение, което има своята тежест дори в малка страна като нашата, колкото и незначителна да е тя на „картата“ на големите архитектурни студиа.

Изображение: Foster + Partners
Изображение: Foster + Partners

На сайта на Foster + Partners може да се намери резюме на проекта от 2007 г., т.е. от първоначалния замисъл за вилната зона. От собственото описание на Foster + Partners за “Black Sea Gardens“ се вижда, че селището ще се намира „в неразрушен масив от дъбови гори, поляни и речни корита“, но никъде не се загатва за резерват, защитена зона или друга форма на земя със специален статут. Подобни специфики обичайно биват отразявани в резюметата на архитектурните проекти на големите проектантски бюра.

Нещо повече, от резюмето лъха гордост заради уникалността на замисъла. Мястото е проектирано като група мини-села с екологичен транспорт чрез електромобили и споделени автомобили, с пешеходен достъп до плажната ивица, строеж на сградите чрез локално добивани материали, запазване на старите дъбови дървета и т.н.

Показателно е и, че въпреки фанфарите, с които правителството даде зелена светлина за „инвестицията“, сайтът на архитектурното студио не отбелязва този съществен напредък на проекта. Като се има предвид, че Black Sea Gardens е замислен „тестова площадка“ за изграждането на еко-селище с електромобили, когенерационна централа и устойчиво строителство, то стартът на градежа едва ли е събитие, което заслужава да бъде подминато.

Всичко това навежда на мисълта, че архитектите най-вероятно днес се срамуват от замесването си в скандалния проект за застрояването на Карадере.

Въпреки това, ако е така, щеше да е по-добре да реагират на събитията с кратък и дипломатичен коментар, отколкото да замълчат, сякаш това изобщо не ги касае.

1 коментар

  1. И защо питате тях, ключовата дума е „клиента на проекта“. Преди всичко той трябва да е бил наясно с Бг законодателството преди да поръчва. Интересното е кой е той и откъде има пари за поръчка при, както го казахте „едно от големите архитектурни студиа на съвременния строителен свят“. Ако аз реша да си правя виличка и ги попитам едва ли ще ми обърнат внимание.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*