Германия се надява на споразумение с ЕК относно ВЕИ отстъпките

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел заяви вчера, че е убеден, че Германия ще постигне споразумение с Европейската комисия относно изключението от „зелената надбавка“ за енергията от възобновяеми източници. Той се надява днес да се стигне до ясна договорка. „Аз съм оптимист, че ще успеем до утре“, каза Габриел.

deal

Брюксел започна разследване дали индустриалните отстъпки от допълнителните такси – в размер на 5,1 милиарда евро на година – предназначени да помогнат на прехода на Германия към възобновяеми енергийни източници, не е осигурил на едрата промишленост в Германия нечестно предимство спрямо конкурентните фирми в други страни от ЕС.

Наскоро ЕС обяви, че започва разследване на немския закон за възобновяемата енергия. В него е предвидено, че някои големи и енергоемки предприятия могат да се възползват от „изключение“ от допълнителната такса за зелена енергия – така наречената „зелена надбавка“, която всички потребители плащат. Изключението може да е спестило на едрите енергоемки предприятия доста милиони евро. Това обаче може да се окаже в разрез с правилата за конкуренцията в Европа и наскоро Брюксел се зае да разучи потенциала за подобна непсраведливост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*