Зимната смъртност на пчелите e в рамките на нормалното, установи проучване на ЕС

Зимната смъртност на пчелите се движи в граници, които не са обезпокояващи, установи проучване на Европейския съюз относно въздействието на вредителите и болести по пчелите.

honey-bee2
Медоносна пчела върху цвят. Снимка: donvikro, CC-1.0

Изследването е проведено сред 32 000 пчелни семейства в 17 страни членки на ЕС в периода от края на 2012 г. до лятото на 2013. Процентите на зимната смъртност варират от 3,5% до 33,6%.

Според експерти на Българския пчеларски съюз, зимна смъртност оот порядъка на 10% е съвсем нормална, а от появата на кърлежите на Вароатозата насам (приблизително през 70-те години) дори 30% смъртност може да се приеме за нормална.

Зимата на 2012-13 беше особено студена и най-високите нива на смъртност са отчетени в северните страни с по-сурови климатични условия. По време на пчеларския сезон, когато насекомите са активни, нивата на смъртност са били между 0.3% и 13.6%.

„Това е първото голямо проучване на вредителите и болестите, които засягат медоносни пчели. Изглежда много окуражаващо“, каза Том Брийз, специалист по пчелите в Университета в Рединг във Великобритания.

Американските пчелари обаче са загубили по около третина от своите семейства, според Ройтерс. Причината е неясна – става дума за необясним спад в популациите, който обаче би могъл да засегне доставките на храни.

Проучването е установило още, че като цяло разпространението на американския гнилец е ниско във всички наблюдавани страни членки на ЕС, като се започне от нула и се до 11,6%.

honey-bee
Снимка: donvikro, CC-1.0

Данните за европейския гнилец са по-ниски. Само пет държави-членки са наблюдавали случаи на европейски гнилец и разпространението му превишава 2 на сто само в една държава-членка.

Вароатозата обаче се наблюдава в почти всички наблюдавани страни-членки.

Изследването е финансирано от 17 от 28-те страни-членки на ЕС, които са взели участие, и от Европейската комисия, която е допринесла с 3,3 милиона евро. Според ЕК, изследването ще бъде последвано от по-нататъшни проучвания.

Еколозите от Грийнпийс приветстваха резултатите, но подчертаха, че в проучването не е направе никакъв анализ на въздействието на пестицидите, както и на промените в биоразнообразието. Все пак това е първата година за проучването и ако то се прави редовно и в по=широк диапазон, значи е стъпка в правилната посока, подчертаха активистите. която е започнало някакво наблюдение. Накрая това е първата стъпка в правилната посока“, заяви директорът на селскостопанската политика на Грийнпийс ЕС Marco Contiero .

Миналата седмица обаче Червеният списък на Международния съюз за опазване на природата установи, че популацията на дивата пчела в Европа е изложена на риск от изчезване поради загубата на местообитания и климатичните промени. Според Еврокомисията сегашните показатели сочат, че дивите пчели – тясно свързани с медоносните пчели – също са жизнено важни опрашители и тяхното намаляване представлява „тревожен спад“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*