Коне учат хора на мениджмънт

Консултантската компания Амейз е разработила програма за обучение по мениджмънт, лидерство и екипна работа, в която лектори са … коне – с правилните навици и нрав.

„Конят живее на стада („екипи”), избира лидер в стадото, но и следва мениджмънта на хората. Нашата нова програма, разработена съвместно с колеги от Англия, съчетава кратка сесия с теория в залата, след което участниците излизат на манежа с конете и виждат нагледно принципите, които са чули”, поясниха от Амейз.

Equine_assisted_learning_2
Снимка: Amaze

Учащите се могат да видят с очите си как конят определя кой е лидер, как се разпределят ролите в стадото и каква е първичната реакция към различни действия и поведение. Редица упражнения с конете илюстрират по иновативен начин всеки елемент от преподадената теория.

Като бонус, контактът с благородно животно като коня, приятел на човека от няколко хиляди години, действа антистресово за всеки на манежа, допълниха от Амейз.

Програмата „Екипна психология на коня” залага на обучението по един от най-старите и най-ефективни начини – чрез преживяване, чрез игра. Този подход съчетава теорията с практиката чрез емоцията.Контатът с животните поставя участниците в неочаквана ситуация, богата на различни изживявания и предизвикателства. Програмата ангажира интереса, предизвиква съзнанието и изгражда реалност, в която знанията се превръщат в спомен.

Equine_assisted_learning_1
Снимка: Amaze

Методите на обучение чрез „суха теория“ не яводят до ефективно натрупване на знания. По-малко от половината информация, която изрича лекторът, достига до аудиторията. Разбрана бива около 25%, а едва около 7% от информацията се запомня. Човекът е така устроен, че не може да получи максимума от едно обучение, когато интересът му не е ангажиран, ситуацията е монотонна и предвидима и няма букет от сигнали, който да предизвиква всичките сетива. Но ерата на тези обучения е към края си. Най-старият и изпитан начин за получаване на опит – чрез преживяване – вече е интегриран в обученията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*