Учени и военни превръщат морската вода в гориво

Изследователи от Военноморския флот на САЩ смятат, че най-после са намерили решение на проблем, който интригува учените от десетилетия: как да използват морската вода като гориво.

Американски експерти са открили как да извличат въглероден диоксид и водород от морската вода. После, използвайки каталитичен конвертор, те ги трансформират в гориво чрез втечняване на газа. Учените смятат, че горивото ще може да се използва не само от кораби, но и от самолети.

seawater-to-fuel-1
На 2 парил 2014 снимки на военноморския флот на САЩ показаха колба с гориво, направено от морска вода от учените във военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон. Снимка: Mc3 Gregory Pickett

Очакваните разходи за гориво за самолети по тази технология са от порядъка на 3 до 6 долара за галон, казват експерти от Изследователската лаборатория на Военноморрския флот. Те вече са експериментирали със самолет, който лети с гориво, произведено от морска вода.

Д-р Хедът Уилауер, химик, работила повече от десетилетие по този проект, сега е изпълнена с ентусиазъм. “За пръв път сме в състояние да разработим технология, при която получаваме едновременно CO2 и водород от морска вода, това е голям пробив,” казва тя.

Сега, след като демонстрираха, че механизмът работи, следващата стъпка е да се организира производство в промишлени количества. Но преди това, в партньорство с много университети, експертите искат да подобрят количеството СО2 и газ, които се получават. „Ние демонстрирахме, че това е осъществимо, сега искаме да подобрим ефективността на процеса”, – обяснява Уилауер.

Вицеадмирал Филип Лълъм Cullom казва, че горивото може да се използва в същите двигатели, които вече са налице в корабите и самолетите. Горивото, което се получава от морската вода, изглежда, мирише и по същество е същото като всяко гориво на базата на нефта.

Все пак изследователите са предпазливи и казват, че може би ще са необходими поне десетина години, преди американските кораби да започнат да произвеждат тяхното собствено гориво директно на борда.

 

Тази новина ни бе изпратена от наш читател: Мая Тодорова
Ако искате да видите своя новина в Greentech.bg, изпратете ни кратък текст и снимка на office@greentech.bg

2 коментара

  1. Е как няма да разработват подобни методи?! Нали още навремето точно заради тях изчезват тъкмо нящолко изобретатели. Един от тях е португалеца Джон Андрюс, който обявява през 1917 год. именно това: превръщането на водата в гориво. Той прави и демонстрация – експеримент с двигател на моторна лодка в присъствието на висши офицери на ВМС на САЩ в контролирана от тях стая и с техен двигател. Водата (морска) е донесена от военните. Джон Андрюс налива единствено няколко грама от своето вещество и стартира мотора. Всички остават смаяни. След като не постига споразумение за заплащане на откритието си и отказва да оповести тайната си, малко след като си отива вкъщи, той изчезва безследно заедно с всички документи. В дома му са открити следи от борба и разхвърляни вещи. Сега след като видяха, че петрола скоро вече няма да им носи тлъсти печалби алчните милиардери и елит, вадят полека лека от архивите си подобни неща и ги представят уж за свои открития. Колко ли кръв има по ръцете на такива хора? Колко ли щеше да е по-лесен живота ня хората, ако ги нямаше подобни престъпници, укриващи важни и ценни сведения от обществото с цената на всевъзможни престъпления и убийства за да запазят печалбите и господството си над хората.
    Америка – страната на „демокрацията“… Пфу!

  2. Може и да е вярно но все пак водата също е ИЗЧЕРПАЕМ ИЗТОЧНИК като петрола ,газта ,въглищата и т.н. се знае колко има – http://www.greentech.bg/?p=28459

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*