Вятърните ферми могат да свалят цените на жилищата с до 12 на сто

изглед към ветроенергиен парк - фктор, който може да свали цената на къща с до 12%. Снимка: Steppinstars, CC-1.0

Големи вятърни паркове могат да „отвеят“ до 12 на сто от пазарните цени на домовете, разположени в радиус от два километра около „перките“. Те могат да намалят цените на недвижимите имоти в радиоус до 14 км. Това сочи ново изследване на Лондонското училище по икономика. Констатациите контрастират рязко с наскоро публикуван доклад от британския Център за икономически и бизнес изследвания (CEBR), което установи, че няма отрицателно въздействие върху цените на недвижимите имоти в рамките на 5 км радиус около една турбина.

изглед към ветроенергиен парк - фктор, който може да свали цената на къща с до 12%. Снимка: Steppinstars, CC-1.0
изглед към ветроенергиен парк – фктор, който може да свали цената на къща с до 12%. Снимка: Steppinstars, CC-1.0

Констатациите на LSE могат да означават, че собствениците на домове в близост до ветроенергийни паркове могат да поискат компенсации от собствениците на парковете, след като се даде зелена светлина за изграждане на турбините. В момента операторите на вятърни паркове плащат наем за земята, която заемат, и често реализират някакъв принос към обществени каузи в региона. До момента обаче не съществува правно задължение да обезщетяват собствениците на жилища за загубата на стойността им.

Докладът, озаглавен „Отнесени от вихъра: оценяване на видимото въздействие на вятърните турбини върху цените на жилищата“ от професор Стивън Гибънс е установил, че „построяването на ветроенергийни системи намалява цените на жилищата на местата, където турбините са видими, в сравнение с местата, на които те не са видими“.

При средно голяма вятърна ферма намалението на цената е около 5-6 на сто за домовете с изглед към съответния вятърен парк, разположени в радиус до 2 км. Спадът на цените на къщите е с по-малко от 2 на сто за домовете на 2-4 километра от парка. Поевтиняването намалява почти до нула задомовете, отдалечени на 8-14 км. от „перките“. В районите в близост до вятърни паркове, където обаче турбините не са видими, е налице дори малко увеличение (около 2 на сто) в цените на имотите.

Големите вятърни паркове предизвикват най-голям спад в цените на имотите. „Както може да се очаква, големите видими вятърни ферми имат много по-големи последици, които се простират на по-голяма площ“, казва Гибънс. „Най-големите ветроенергийни паркове (20+ турбини) намаляват цените с 12 на сто в рамките на 2 километра. Те могат да имат отражение върху цените на имотите в радиус до 14 километра“.

Гибънс казва, че констатациите му са сравними с въздействието на въглищните електроцентрали. Той посочва проучвания в САЩ, които показват, че е налице намаляване на цените на жилищата с до 7 на сто в рамките на две мили (3.2 километра ) радиус около въглищна електроцентрала.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*