Британците налагат „въглеродна“ такса на електро-дружествата

Британското правителство получи одобрение от парламента да наложи нов вид такса на електроразпределителните дружества в страната. От нея ще се финансират проекти за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис. Такса ще трябва да заплащат местните ЕРП-та Electricite de France SA, E.ON AG и Centrica Plc, съобщи Блумберг.

Новият налог получи благословията не само на парламента, но и на кралицата, която настоя, че подобни мерки са важни за повишаването на енергийната ефективност в страната.

Британското правителство смята, че технологиите за улавяне на въглеродния двуокис ще помогнат на страната до 2050 г. да намали вредните си емисии с до 80% спрямо нивата от 1990. Правителството смята още, че развитието на подобни технологии може да донесе 6,5 милиарда лири на икономиката и да създаде 100 000 работни места в страната в периода до 2030 г.

Засега не е ясно какъв ще е размерът на таксата, нито откога ще започне да се прилага. Смята се, че с финансирането от нея могат да се захранят четири проекта, всички с комерсиален мащаб, за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*