Учен използва слънчева светлина за създаване на материали за соларни клетки

Изследователи от Държавния университет в Орегон, САЩ (OSU) са напрвили технологичен пробив, който може да намали цената на слънчевата енергия, като в същото време драстично намали и въглеродния отпечатък на производството на соларни материали. Професорът по инженерна химия Чин Хунг Чанг наскоро публикува статия в списание „RSC Advances“ , който описва начин да се направи соларно „едно гише“, което произвежда както материали за соларни устройства, така и енергия, която да ги захранва.

От екологична гледна точка слънчевата енергия значително превъзхожда изкопаемите горива. В края на краищата слънчевата светлина е безплатна и абсолютно чиста, тя не води до замърсяване на околната среда. Е, почти не води. Както скептиците обичат да изтъкват, производството на соларни материали често използва мръсна енергия. Отворен е и въпросът за това какво става със слънчевите панели и клетки след края на живота им. Откритието на Чанг би могло да помогне на соларната индустрия да преодолее наведнъж всички тези предизвикателства.

Ето как работи неговият метод: синтетича слънчева светлина се фокусира върху слънчев микрореактор, който бързо се загрява, позволявайки прецизен контрол на температурата, за да помогне за качеството на крайния продукт. Този микрореактор произвежда „непрекъснат поток“ от мастилени наночастици, които формират слънчеви клетки чрез отпечатване. Съществуващите подходи, основани предимно на пакетни операции, отнемат повече време и струват скъпо, посочва професорът. Светлината за тези експерименти е произведена изкуствено, но процесът може да се реализира и с директна слънчева светлина, при това стойността ще е равна на малка част от стойността на операциите при настоящите подходи.

solar-devices-from-solar-energy-oregon-state-2-537x766

„При тези експерименти соларните материали са направени от медно-индиев диселенид, но за постигане на по-ниски разходи за материали може да се окаже възможно да се използва съединение като медно-цинко-калаев сулфид“, казяа Чанг. „А за да може процесът да работи по 24 часа на денонощие, слънчевата светлина може първоначално да се използва за създаване на разтопена сол, която по-късно да се използва като източник на енергия за производството. Това би могло да осигури по-прецизен контрол на температурата на обработка, необходима за създаване на соларните материали“.

Чрез използването на този процес, според професора, трябва да бъде възможно да се синтезират високоефективни тънкослойни соларни клетки само за минута – в сравнение с другите процеси, които отнемат  по 30 минути до два часа. При това тук се изключва каквато и да е консумация на мръсна енергия, каквато се изисква прти традиционните методи на производство.

„Няколко аспекта на тази система могат да продължат да намаляват цената на слънчевата енергия, а ако се използва по-масово, и нашия въглероден отпечатък“,  казва Чанг. „Тя може да произвежда соларни енергийни материали навсякъде, където има достатъчно слънце, а самият химически производствен процес има нулево енергийно влияние“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*