Нивата на въглероден диоксид достигнаха най-високата си точка в човешката история

Снимка: byrev, CC-1.0

Понеделник ще се запомни като „крайъгълен камък“ за живота на Земята, но не такъв, с който да можем да се гордеем. Нивата на въглероден двуокис в атмосферата достигнаха най-високото си ниво в последните 800 хиляди години. Те достигнаха концентрация от 402 частици на милион. Учените отново предупредиха, че трябва да действаме незабавно, ако искаме да се забавим ефектите на въглеродния диоксид в атмосферата, особено сега, когато нива продължават да бележат увеличение до невиждани равнища.

Снимка: byrev, CC-1.0
Снимка: byrev, CC-1.0

Учените използват въздушни джобове в ледените блокове в Гренландия, Антарктика и някои ледници, за да определят нивото на CO2 в атмосферата през вековете. Преди последния понеделник единствените времена, когато нивата на въглероден диоксид са били толкова високи, са били някъде преди между 800 000 и 15 милиона години – най-вероятно преди човешката цивилизация да се зароди. Съвременният мониторинг на нивата на CO2 в атмосферата датира от 1958 г.

Още по- тревожно е това, че човечеството изглежда не е достигнало връхната точка на концентрацията на CO2 за годината. В исторически план пиковете на CO2 се регистрират през месец май. Затова може да се очаква, че нивата ще продължат да се покачват още. Миналата година през май за първи път бе достигнато ниво от 400 частици на милион. Учените припомнят, че подобни концентрации е имало и по-рано в историята на Земята, но те са се получавали в резултат на естествени процеси на околната среда, докато сега става дума за увеличение, породено от дейността на човека.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*