Вирус може да произвежда водород

Вирусите най-сетне могат да станат полезни. Екип от учени под ръководството на проф. Ангела Белкер е успял да създаде генетично модифициран вирус, който е в състояние да използва слънчевата енергия, за да разделя водата на двата й съставни елемента – водород и кислород. Ако вирусът се справя добре и технологията бъде комерсиализирана, може би скоро ще имаме решение на проблема с енергийното съхранение и също толкова болезнения проблем как да произвеждаме водород по един ефективен и евтин начин, съобщават световните еко-медии .

Водородът си остава едно от най-ефективните средства за съхранение на енергия. За съжаление обаче производителите създават водород чрез разпадане на метан, което води до отделянето на големи количества въглероден двуокис и консумира страшно много енергия – скъпо и неефективно решение.

Учените на проф. Белкер обаче са направили генна модификация на вирус, известен като M13, вкарвайки в него иридиев оксид (катализатор) и билиогичен пигмент. Пигментът абсорбира слънчевата светлина, а катализаторът помага за разделянето на водата на съставляващите я елементи.

Засега технологията не е съвършена. Крайният резултат от работата на вируса са кислородни молекули плюс водородни протони и електрони. Учените от екипа се надяват скоро да намерят начин да събират заедно протоните и електроните, създавайки стабилен водород. Навярно те ще търсят друг тип вирус, който да прави това.

Постижението им не е първият опит водата да се разбива на кислород и водород чрез вируси, бактерии или подобни микроорганизми. Повечето методи, откривани досега, разчитат на метаболитни процеси за целта. Някои от по-интересните постижения включват бактерия, която разбива водните молекули под въздействието на слънцето, но технологията има лош недостатък – микробът умира при наличието на кислород.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*