Филм на Джеймс Камерън стряска с разказ какво ни чака заради затоплянето на Земята

Джеймс Камерън, снимка: Анджела Джордж, CC-SA-3.0

Глобалните температури продължават да се покачват, местообитанията на много животни и растения са в риск и една група от холивудски величия е решена да насочи светлината на прожекторите именно към изменението на климата чрез нов документален филм, за да напомни накъде отива Земята и какво можем да направим по проблема.

„Години на опасно живеене“ е документален филм в 9 части, който тръгва в неделя по един от каналите на CBS Corp – Showtime. Това е хроника на човешкото въздействие върху глобалния климат и последиците за хората от изменението на климата.

Джеймс Камерън, снимка: Анджела Джордж, CC-SA-3.0
Джеймс Камерън, снимка: Анджела Джордж, CC-SA-3.0

От изчезващите гори на Индонезия до увеличаване честотата на горските пожари в Калифорния и убийствената суша в Тексас, документалния филм поставя фокуса обратно върху въпроса, който уви напоследък е загубил видимост.

„Това е толкова критичен момент“, казва Джеймс Камерън, известният режисьор на касови филми като „Титаник“ и „Аватар“ и изпълнителен продуцент на „Години на опасно живеене“. „Опустошението на планетата, която ще изпитваме в следващия век е нещо, което, струва ми се, е трудно да се обясни на повечето хора и аз мисля, че това, което сериалът може да направи, е да предаде на хората реалната картина, за да осъзнаят какво се случва“.

За да направите това Камерън се е обърнал към редица добре известни холивудски актьори, които е поканил да изиграят роли и да станат посланици на каузата за борба с изменението на климата. Сред тях са Харисън Форд, Мат Деймън, Дон Чийдъл, Джесика Алба, Майкъл Хол и Арнолд Шварценегер, който е и изпълнителен продуцент на документалния филм.

Камерън смята, че САШ силно изостава в мерките за справяне с глобалното затопляне и че напредъкът може да дойде само чрез законодателна промяна. „Мисля, че САЩ е на опашката. Мисля, че САЩ, вместо да демонстира онова морално лидерство, което трябва да има, трябва да се засрами, защото почти всяка друга страна в света предприема действия по проблема“, каза режисьорът.

Въпреки това е ой е направил лентата, за да провокира промяна в мисленето на хората, за да може промяната „да дойде от обикновените хора нагоре“. Обикновените жители трябва да осъзнаят, че техният живот и благосъстояние са в опасност, категоричен е Камерън.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*