Подземна винарна е изградена с рециклирани стари лодки

Стане ли дума за винарна, обикновено си представяме шик в средиземноморски стил, хладилни витрини и лукс. Не си представяме рециклирани материали и стари лодки, нали? Но точно от такива материали е построена Vena Cava Winery в долината Гваделупе. Намира се на около 18 км. източно от Енсенада и е проектирана от архитектите Алехандро Д’Акоста и Клаудия Турен. Съоръжението за винопроизводство изглежда малко като сцена от филм, но е впечатляваща със своя устойчив дизайн, съчетан с творчески подход в строителството – резултатът от това е красива комбинация, създаваща ясното усещане за вдъхновение и органика.

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-1

Vena Cava Winery е начинание на Фил Грегъри, който е собственик и управител и на луксозен хотел наблизо – в Ла Вила дел Вале в долината Гваделупе. Долината се радва интересен микроклимат за отглеждане на грозде, с отлична почва с чудесни минерални качества и лек нощен морски бриз, който нежно охлажда гроздето. Макр че работи само от 4 години, винарната произвежда прекрасни и световно известни вина.

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-10

Архитектурният екип, който се състои от съпруг и съпруга – Алехандро Д’Акоста и Клаудия Турен – са приложили своите впечатляващи умения да намират „съкровища“ из боклука, сканирайки двороете за вторични суровини, в комбинация със способностите си да съчетаят материалите по уникален начин. Стари лодки от близкото пристанище Енсенада са използвани като покриви на винарната, при това в катедрален стил. Самата винарна е  вкопана в земята. Стените вътре са глинени, а останалта част от интериора е изградена също от материали от вторичните суровини – регенерирани елементи от дърво и рециклирано стъкло. Пръстта, изкопана за създаването на винарната, е използвана в градината на имота. Самата структура на винарната е изградена звездообразно, чрез радиален модел , така че процес на производството на вино е по-ефективен чрез намаляване на разстоянията от лозето до обработката на гроздето. Винарната е завършена през 2012 г.

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-11

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-2

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-9

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-7

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-6

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-5

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-4

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-3

 

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-14

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-13

Vena-Cava-Winery-Alejandro-DAcosta-Lopez-Claudia-Turrent-Arch-Riquelme-12

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*