Резиденциите „Хуалиен“ в Тайван приличат на зелени планини

Резиденциите „Хуалиен“ – така се казва този проект за жилищен комплекс в Тайван, който предвижда екологичен дом за възрастните хора, насърчаващ здравословен начин на живот и формирането на една „продуктивна“ общността на възрастните хора. Нейните „планински“ зелени покриви са вълнисти и криволичат през комплекса, с което довеждат природата по-близо до жилищните пространства и спомага за създаването на среда без стрес. Проектът е на BIG и наскоро бе отличена като победител в конкурса Architizer A + 2014.

Hualien-Residences-Mountain-BIG-2

Разработката се намира на източното крайбрежие на Тайван, което в последно стана свидетел наскоро видял на драматичен отлив на младите хора, заминаващи за по-големите градски центрове в търсене на по-добри работни места. В резултат, районът се отличава с нарастващо търсене на жилища и съоръжения за отдих за възрастни хора и пенсионери.

Архитектите от BIG са решили да въведат скоростни пътечки из обществените пътища  из комплекса, които криволичат през него и изпълват външни пространства с жизненост и активност. В допълнение към зоните за отдих комплексът включва място за наблюдение, сцена за представления, магазини, ресторанти и здравни услуги.

Целият квартал насърчава взаимодействието. Обществените пътеки могат да бъдат използвани като места за срещи и за социални контакти. Целият набор от удобства като медийни стаи, салони, библиотеки, басейни, общи градини и медитационни пространства подкрепят концепцията за създаването на една ниско-стресова среда.

 

Hualien-Residences-Mountain-BIG

Hualien-Residences-BIG-7

Hualien-Residences-BIG-6

Hualien-Residences-BIG-5

Hualien-Residences-BIG-4

Hualien-Residences-BIG-3

Hualien-Residences-BIG-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*