Шеф от ООН призова за „спешна трансформация“ на нефтената промишленост

Във връзка с новия доклад на IPCC за глобалното затопляне главният „комисар“ по климата на ООН Кристиана Фигерас призова индустрията за добив на нефт и газ спешно да се трансформира за една по-чисто и нисковъглеродна бъдеще. Фигерас заяви, че с цел да се предотврати катастрофалното увеличаване на глобалните температури с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните времена, три четвърти от резервите от изкопаеми горива в света трябва да бъдат оставени в земята.

oil-rig
Руска нефтена платформа в открито море. Снимка: tpsdave, CC-1.0

Фигерас направи този анонс по време на реч в Лондон пред Асоциацията за опазване на околната среда на международната петролна индустрия (IPIECA). Тя посочи, без заобикалки, че „времето за експерименти, за маргинални промени и за условен отговор изтече… това означава, че три четвърти от резервите от изкопаеми горива трябва да останат в земята, а изкопаемите горива, които се използват , трябва да бъдат употребявани пестеливо и отговорно“.

Разбира се, да накараш индустрията за добив на нефт и газ (чиито бизнес модел се основава на добива на изкопаеми горива) да прегърне по-зелено бъдеще и да загърби добиването на нефт и газ е нещо много трудно. Exxon Mobil наскоро заяви, че компанията ще трябва да използва всички въглеводородни резерви, за да посрещне търсенето в световен мащаб.

В язвителен отговор на този анонс екоактивистът и основател на 350.org Бил МакКибън написа колонка във вестник Guardian, посочвайки, че петролната компания демонстрира „ненадмината арогантност“ в лицето на растящото глобално затопляне. Той призова всички обществено значими организации да дадат знак, че оттеглят подкрепата си за такъв бизнес: „Време е ръководствата на колежи и председателите на фондации, църковните органи и градските кметове да действат и да действат твърдо: обявявайки, че прекратяват връзките си си с тези фирми, те ще започнат процес на довеждането им до политически фалит.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*