Финалистите в конкурса за зелена столица са шест

uu

Градовете-финалисти за Европейската награда за зелена столица 2012-2013 бяха сведени до шест. Окончателният победител ще бъде избран през октомври.

Стокхолм, Швеция - настоящата зелена столица на Европа

До финала достигнаха испанските градове Барселона и Витория-Гастейс, шведският Малмьо, френският Нант, немският Нюрнберг и исландската столица Рейкявик.

Европейската награда за зелена столица е нова инициатива на ЕК, която се дава за град, който е направил най-много за опазването на природата и въвеждането на еко-практики в градския живот. Тазгодишният конкурс започна през януари.

Кандидатурите се оценяват въз основа на 11 критерия, свързани с околната среда, в това число местния принос в борбата срещу климатичните изменения, производството и управлението на отпадъци, устойчиво използване на земята, природа и биоразнообразие, транспорт без вредни емисии, подобряване на качеството на въздуха и водата, намаляване на шума, управление на консумацията на водата и на отпадъчните води.

Победителите ще бъдат обявени през октомври на церемония в Стокхолм, настоящата европейска зелена столица. Немският град Хамбург ще носи титлата през 2011.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*