Хранителни отпадъци дават началото на вертикална ферма в Чикаго

„Вятърният град“ е място, което се превръща в люлка на устойчивото градско земеделие в Чикаго. Предприемачът Джон Едел се е заел да трансформира сградата, някогашен цех за пакетиране на месо от 1920 г., във вертикална градина за земеделие с нулеви вредни емисии. Тя се захранва само от хранителни отпадъци. Огромна част от тази трансформация се дължи на гигантски анаеробен биореактор, който превръща хранителните отпадъци в биогаз за добив на електрическа и топлинна енергия за четириетажната склада от червени тухли.

chicago_2

Превръщането на сградата във вертикална ферма и бизнес инкубатор е отчасти възможно благодарение на грант на стойност 1,5 милиона долара, получен от Илинойския департамент по търговията и икономическите възможности в подкрепа за всеобхватната система за възобновяема енергия.

chicago_1

След като  бъде завършен, анаеробният биореактор ще улавя метана от 27 тона отпадъци от храна дневно и 11 000 тона годишно. Газът ще се гори в система за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Той ще произвежда ток и отопление за бъдещата пивоварна, която ще се построи тук. Част от 11-те производители на храни, които в момента са включени в схемата и които ще се възползват от дейността по преработката на хранителните отпадъци, включват ферма за гъби, открита ферма за плодове и зеленчуци и фирма за аквапоника и риба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*