Веолия обвинена за отравянето на чешмяната вода в Китай

Снимка: Mcability, CC-1.0

Китай обвини френската компания Веолия за „проблеми в надзора“ на наложените стандарти за качество на водата, след като се разбра, че в чешмяната вода в един от големите градове на страната има канцерогенен химикал в концентрации 20 пъти над допустиомото.

Регистрираните нива, които са били много над стандарта, касаят наличието на бензен в чешмяната вода в северозападния град Ланджоу. Скандалът избухна в петък. Градската управа бе принудена нда спре водата и да предупреди други жители да не пият чешмяна вода в продължение на следващите 24 часа.

Снимка: Mcability, CC-1.0
Снимка: Mcability, CC-1.0

Ланджоу, силно индустриализиран град с 3,6 милиона души население в северозападната провинция Гансу на Китай се нарежда сред най- замърсените градове в голямата страна.

Сега следователите, заети с инцидента, са открили, че е имало „пропуски в надзора в рамките на Веолия Вода, свързани с качеството на водата и безопасността“ , съобщи китайското национално радио на своя уебсайт , цитирайки говорител на правителството на Ланджоу. Говорителят обаче не дава повече подробности.

Веолия Вода е собственик на 45% от водоснабдителното дружество в Ланджоу, като останалите 55% се държат от градската управа. За сравнение, у нас Веолия Вода е собственик на 77,1% от водоснабдителното дружество в София („Софийска вода“).

Във връзка с причините за отравянето на водата правителството на Ланджоу обвини теч на суров петрол от тръбопровод, който е собственост на China National Petroleum.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*