Френският парламент забрани отглеждането на ГМ царевица

Долната камара на парламента на Франция прие закон, който забранява отглеждането на какъвто и да било сорт генетично модифицирана царевица. Мотивите са, че това представлява риск за околната среда.

Миналият месец Франция прие декрет, с който забрани засаждането на царевица MON810 – насекомоустойчивата на Монсанто – единствената ГМ култура, разрешена за отглеждане в Европейския съюз.

maize-close-up

Законът, гласуван от долната камара вчера, обаче касае и каквито и д било други сортове ГМ царевица, които могат да бъдат приети на ниво ЕС в бъдеще. Това включва и другия сорт генно модифицирана царевица – Pioneer 1507, разработена съвместно от DuPont и Dow Chemical. Те имат шанс да бъдат одобрени от изпълнителната власт на ЕС по-късно тази година, след като 19 от 28-те страни-членки на ЕС гласуваха против, но с този резултат на успяха да съберат достатъчно гласове, за да постигнат забрана.

Законът, приет от френското Народно събрание, е подобен вариант на текст, който беше един отхвърлен от Сената през февруари, когато бе счетен за противоконституционен.

Социалистическото правителство на страната категорично се противопоставя на отглеждането на генно модифицирани култури заради широкото обществено неодобрение и протестите на природозащитниците.

Френските фермери и фирми за семена оспорваха въпросното постановление пред върховния административен съд, който два пъти отхвърли текста (през 2011 г. и 2013 г), заявявайки, че няма достатъчно основание за подобни ограничения.

Забраната за ГМ царевицата ще трябва да премине през Сената за одобрение, но дори и ако бъде отхвърлена отново, Народното събрание ще има последната дума.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*