Европейският парламент гласува закон за намаляване на отпадъците от найлонови торбички

Плановете за намаляване на използването на найлонови торбички с 80 на сто в рамките на Европейския съюз бяха придвижени напред, след като Европейският парламент даде зелена светлина за нов пакет от разпоредби, целящи намаляване на отпадъците от найлоновите торбички.

oranges-92634_1280
Найлоновите пликчета за пазаруване са един от най-големите замърсители в света – огромни количества от тях попадат в реките, моретата и океаните. Снимка: Susbany, CC-1.0

Депутатите гласуваха категорично в подкрепа на предложенията на Европейската комисия, които ще изискват всички страни-членки да ограничат използването на торбички за еднократна употреба. Плановете позволяват на страните членки да наложат пълна забрана на найлоновите торбички без противоречие на правилата на единния пазар.

Някои консервативни членове на Европарламента се противопоставиха на новия закон с аргумента, че забраната на найлоновите торбички не е в рамките на правомощията на ЕС. Въпреки това 539 евродепутати подкрепиха плана, докато само 51 гласуваха против, а 72 се въздържаха.

Предложенията сега трябва да бъдат одобрени от националните правителства на страните от ЕС. След това нромата ще стане закон, който ще предложи на държавите-членки избора от начини как да намалят употребата на найлоновите пликчета. Това може да стане чрез увеличаване на заложените национални такси за найлонови торбичк, чрез забрани или чрез обвързващи цели за намаляване на емисиите.

Дванадесет от 28 страни-членки на ЕС вече имат действащи такси за найлоновите торбички или имат планове за въвеждане на налози.

Новият закон също така ще позволи на Европейската комисия да се откаже от съедбната процедура, започната срещу Италия заради въвеждането на пълна забрана за найлоновите торбички за еднократна употреба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*