Китай ще обжалва решението на СТО за търговията с редки земни елементи

Китай обяви, че ще обжалва решението на Световната търговска организация (СТО), която смята, че Китай нарушава правилата на световната търговия със своите експортни ограничения за т. нар. редки земни минерали, използвани в отбранителната и технологичната индустрия.

Китай загуби съдебното дело в СТО през март, започнато от Европа и Съединените щати. Мотивът на ЕС и САЩ бе, че ограниченията се явяват нелоялни търговски практики в полза на на Китай.

Periodic_Table

„Китай ще положи всички възможни усилия в процеса на обжалване“, обяви Министерството на търговията пред репортери, цитирано от Ройтерс.

Китай произвежда повече от 90 процента от редкоземните метали в света. Тези елементи са ключови за изработката на важни компоненти в отбранителната промишленост и редица модерни технологии, като се  започне от телефони и твърди дискове и се стигне до вятърни турбини.

Китай наложи строги квоти за редките земни елементи през 2010 г. , заявявайки, че се опитва да ограничи замърсяването и да съхрани ресурсите.

„Независимо от резултата от обжалването, целите на политиката на Китай за защита на околната среда и природните ресурси няма да се променят“, ожбяви говорителят на китайското търговско ведомство.

Цените на редица стоки скочиха със стотици проценти, след като Китай наложи новите квоти за износ, а Съединените щати, Европейският съюз и Япония се оплакаха, че ограниченията дават нечестно предимство на китайските компании.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*