Компания предлага да направим Луната по-ярка, за да намалим CO2 емисиите

Компанията Foreo, която произвежда продукти за грижа за кожата, се прочу с предложението си за решаване на проблема с глобалното затопляне: нейната идея е да ивеличим светлоотразителната способност на Луната, за да направим нощното небе по-ярко. „Помислете колко енергия бихме спестили, ако вместо да харчим ток за захранване на уличното осветление, използваме светлината на Луната“, казват от фирмата. Безумната идея може би е игра на думи, но предлага да покрием част от Луната със светлоотразителна повърхност, за да се увеличи количеството светлина, което тя отразява към Земята.

moon
Снимка: jingoba, CC-1.0

 

Според компанията, някои нации харчат до 40% от разходите си за енергия само за улично движение, а Европа харчи 13 милиарда долара годишно само за осветление на улиците. Но Луната е крайно недостатъчна като осветително тяло с коефициент на отражение от някакви си 0,12%, което означава, че тя отразява само 12% от слънчевите лъчи. „Ако можем да увеличим сиянието на Луната само с 0,1%, дните могат да са по-дълги, а нощите – по светли, което ще позволи на планетата колективно да намали енергията за осветление през нощта“, казва фирмата. И предлага 30-годишен преходен период за свикване с новия източник на светлина.

Разбира се, лудото предложение не взема под внимание редица важни въпроси като например какво ще стане с биоразнообразието и живота на природата при по-светли нощи – подобна промяна би объркала всичко от съня на животните до миграционните им потоци и човешкото здраве. Някои научно-популярни издания вече съчиниха цели хумористични сборници на база щурото предложение. Независимо от мотивите обаче всеки опит да се мисли за енергийната ефективност на живота ни си струва усилиетои някой ден може да роди действително добра идея за реално въздействие върху емисиите на CO2.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*