Овална къща със зелен покрив ухае на билки в дебрите на Франция

Архитект Патрик надо е проектирал тази овалнакъща със зелен покрив, наречена „Вълнистата къща“. Това е една от общо 63 експериментални къщи, които се строят в близост до Реймс във Франция. Растителността, покриваща полуцилиндричната обвивка, действа като термо-изолация и нежно се спуска към околното зелено пространство.

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-31

Вълнистият дом има два етажа. На партерното ниво са холът, кухнята и мултимедийно пространство, които се отварят към външната част от дома чрез плъзгащи стени. На горното ниво се помещават две спални и санитарен възел, които са достъпни и чрез мецанин. Цялата структура е направена от дървен материал, с основа от бетон и поликарбонатни външни стени.

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-2

Покривът разполага с автоматична система за поливане и механизъм за задържане на вода. Специална схема за засаждане, която обвива северната и западната фасади, е изработена в сътрудничество между архитектите и фирмата ландшафтен дизайн Ecovegetal. Тя включва билки и треви, които са в състояние да се адаптират към суровите климатични условия и изискват минимална поддръжка. Лавандула, мащерка и други дребни ароматни билки са разпръснати по повърхността на покрива.

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-1

Къщата променя външния си вид със сезоните и в същото време се явява жив, дишащ микро-хабитата  за насекоми и птици.

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-7

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-6

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-5

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-4

5 коментара

  1. kotakta момиче къща подава “ още сме на повърхността не се знае колко години ни остават много вредители станаха бюрократите са виновни“““

  2. Таз идея отдавна сме я осъществили у нас! Ако човек обиколи изоставените военни летища ще види, че бетонните хангари са също така добре обрасли, пък и по форма приличат. Даже няма нужда от никакви автоматични напоителни и кви ли не системи – достатъчни са само 25г. „евроатлантически ценности“.

  3. Мишки могат да влязат и в нормална къща. Змия съм намирал в двора 🙂
    Колкото до косачката- растенията за тези покриви нито се поливат нито се косят. Иначе казано, каквото Господ им даде.
    Истината е, че искат грижа като всеки покрив и ще бъдат без нея точно толкова грозни колкото са повечето фасади в България 🙁

  4. Винаги ми е било любопитно тези насекоми как съжителстват с хората в помещенията. Например мравките си копаят дупки за жилища и се опитват да влязат в къщата. Как се предпазва от тях? Ами земни пчели, бръмбърчета, паяци, стоножки… всичко това си използва покрива и навярно от време на време ще влиза в дома. Ами мишки и змии също започнат да минават оттам?

  5. Искам да видя как собственика минава покрива с косачката… трябва да е поне Карлсон, ако не Спайдермен.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*