16% от земята в Китай е отровена: цената на индустриалния растеж

Общонационално изследване в Китай показа, че 16 на сто от почвата в страната съдържа по-високи от допустимите нива на замърсяване, обяви министерството на околната среда.

Китай отчаяно се бори да се справи с въздействието на бързата индустриализация и урбанизация върхухранителните си доставки с цел поддържане на самодостатъчност и намаляване на зависимостта си от вноса на зърно.

food-165214_640

Министерството на околната среда оповести в съобщение, публикувано на неговия уебсайт (www.mep.gov.cn), че неговото дългоочаквано изследване на почвата включва проби, взети от 6,3 милиона кв. км земя, тоест две трети от общата площ на страната.

„Проучването показва, че е трудно да бъдем оптимисти за състоянието на почвата в национален мащаб“, заяви министерството. „Някои райони страдат от относително силно замърсяване, качеството на почвата в районите на засаждане са тревожни, откроява се и проблемът с отпадъците от промишлеността и минното дело“.

От министерството са установили, че 82,8% от заразените проби съдържат токсични неорганични замърсители, включително кадмий, живак, арсен, хром и олово.

Ведомството обвини селскостопанското производство и други „човешки дейности“ за замърсяването. Според държавниците, то е натрупано в дългосрочен план.

Министерството заяви още, че Китай работи по серия от мерки, които да помогне за разрешаването на проблема със замърсяването на почвата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*