Папа Фракциск призован да се включи в борбата срещу изкопаемите горива

Папа Франциск I, снимка: Casa Rosada, CC-SA-2.0

Религиозни групи призоваха папа Франциск да подкрепи кампания, която насърчава милиони хора, организации и инвеститори да оттеглят парите си – и по този начин подкрепата си – за производството на изкопаеми горива.

Мулти-религиозни групи в Австралия и Северна Америка са изпратили писмото до папата, което казва, че е „неморално“ да се възползваме от изкопаеми горива.

Папа Франциск I, снимка: Casa Rosada, CC-SA-2.0
Папа Франциск I, снимка: Casa Rosada, CC-SA-2.0

В писмото, за което съобщи вестник Гардиън, се казва, че 80% от световните запаси от изкопаеми горива трябва да „си останат в земята“, ако искаме да избегнем опасното изменение на климата.

„Ние ви призоваваме, като човек, който се ползва с огромна почит от много милиони хора по целия свят, да говорите ясно за важността на оттеглянето на подкрепата за изкопаемите горива като едно значително средство да се избегне най-лошото възможно разстройване на климата“, се казва в писмото. „Вие можете да окажете влияние, което е отчайващо необходимо, върху посоката на развитие на човечеството оттук нататък. Ние ви призоваваме да използвате това влияние“.

Призивът към Ватикана идва след молбата на архиепископ Дезмънд Туту за бойкот на промишлеността на изкопаеми горива. Пишейки до Гардиън миналата седмица , той посочи, че „хХората на съвестта трябва да прекъснат връзките си с корпорации, финансиращи несправедливостта на изменението на климата.“

Писмото до папата е изпратено през февруари и е подписано от организациите „Австралийски религиозен отговор на изменението на климата“ (ARRCC) и американската „GreenFaith“. И двете са представителни организации, работещи предимно с християнски, индуски, мюсюлмански, будистки и еврейски групи. Писмото е подписано и от новозеландска кампания, в която участват пет англикански епархии.

Ватиканът отказа да коментира писмото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*