Летящи вятърни турбини могат да задоволят 100% от световните енергийни потребности

Едно ново проучване на университета на Делауеър установи, че височинните (летящи) вятърни турбини, привързани към земята подобно на хвърчила, потенциално биха могли да генерират достатъчно чиста възобновяема електроенергия за целия свят. Изследователите са се прицелили в региони, където „максимумът на вятърната скорост“ позволява на летящите вятърни турбии (ЛВТ) да генерират енергия при пълен капацитет. При междинна плътност на летящите турбини производството на електроенергия може да надхвърли 7,5 теравата – три пъти повече от сегашното годишно потребление на електроенергия по целия свят.

awe_21

Идеята за летящите вятърни турбини не е нова. Има над 20 компании по света, в различни етапи на разработване на ЛВТ, като над 100 патента са регистрирани само в САЩ. С летящи вятърни турбини се занимава дори Google, която подкрепя прототипа на Makani Power.

Според учените от университета, най-добре е тези турбини да се разположат на височина между 200 метра и 3 км. Създателите на подобни устройства искат да ги „пуснат“ на ниво, където скоростите на вятъра са най-високи при най-ниска надморска височина. Най-добрите места на планетата за летящите вятърни турбини включват Американските равнини, океанските райони в близост до екватора и сомалийското течение при Африканския рог. Зоните на „максимума на вятърната скорост“ всъщност обхващат една четвърт от планетата, така че има достатъчно места, където ЛВТ могат да се монтират.

По-високите скорости на вятъра и постоянният поток от въздух не са единствените предимства на ЛВТ над наземнитеи офшорните вятърни турбини. Те се изработват от по-евтини материали, имат по-малко визуално и звуково въздействие върху обкръжаващата среда и могато да се преместват според необходимото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*