Спираловидна детска градина със зелен покрив свързва децата с природата

UDG-China-Wuxi-Xieli-Kindergarten-11

United Design Group (UDG) Китай наскоро започна строителството на детската градина „Ксиели“ – градина със зелен покрив в региона Вукси. Спираловидната триетажна структура се „увива“ около централен двор, докато нейният наклонен зелен покрив плавно свързва нивото на улицата с горните етажи. Детската градина е изпълнена с естествена светлина и е заобиколена с буйна растителност, създавайки у малчуганите жива и директна връзка с природата.

UDG-China-Wuxi-Xieli-Kindergarten-71

Заобиколена от високи сгради, три-етажната детска градина есе намира на ъгъла на натоварено кръстовище. За да защитят децата от трафика и градския шум, архитектите са решили да поставят детскатата площадка и терена за игра в центъра на овален двор. Извита рампа осигурява бърз достъп от тротоара до третия етаж и засилва спираловидната форма на сградата.

UDG-China-Wuxi-Xieli-Kindergarten-61

За да увеличат максимално естествената светлина, архитектите са предвидили всеки етаж да е обвит в прозорци от пода до тавана. Освен тях и девет правоъгълни капандури пронизват зеления покрив. От южната страна на сградата UDG са добавили още един двор, сгушен между рампата и екранировката за трафика. По план проектът трябва да бъде завършен през 2015 година.

UDG-China-Wuxi-Xieli-Kindergarten-41

UDG-China-Wuxi-Xieli-Kindergarten-51

UDG-China-Wuxi-Xieli-Kindergarten-21

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*