Изработиха екологично-съвместими органични слънчеви клетки – многоцветни и гъвкави

Те са леки, гъвкави и предлагат голямо разнообразие от приложения – пластичните слънчеви клетки имат няколко предимства. Снимка: Александър Колсман, KIT

Екологично съвместими методи за производство на органични соларни клетки от нови материали във фокуса на проекта „MatHero“. Новият проект, координиран от Технологичния институт Карлсруе (KIT) има за цел да направи органичните фотоволтаици конкурентни спрямо техните неорганични „колеги“ чрез повишаване на ефективността на органичните соларни клетки, намаляване на производствените разходи и повишаване на техния жизнен цикъл. „Зелените“ процеси за синтез на материалите и покритията играят ключова роля в проекта. „MatHero“ се финансира от Европейската комисия със сума в размер на 3,5 млн. евро.

Те са леки, гъвкави и предлагат голямо разнообразие от приложения – пластичните слънчеви клетки имат няколко предимства. Снимка: Александър Колсман, KIT
Те са леки, гъвкави и предлагат голямо разнообразие от приложения – пластичните слънчеви клетки имат няколко предимства. Снимка: Александър Колсман, KIT

Органични соларни клетки ще намерят изцяло нови пазари за фотоволтаиците. Тези „пластични слънчеви клетки“ имат няколко предимства: те са леки, механично гъвкави, могат да се произвеждат в произволни цветове, следователно позволяват персонализиран дизайн за най-различни приложения. Освен това органичните слънчеви клетки могат да бъдат изработени чрез процес на отпечатване с нисък разход на материали и енергия. Това ще позволи евтино производство на голям брой слънчеви клетки. Все пак, за да станат по-конкурентни на вече развитите пазари, те трябва да преодолеят различни предизвикателства. Ефективността на преобразуване на енергията трябва да бъде подобрена до повече от десет процента. Разходите за синтез на материалите трябва да бъдат намалени. Жизненият цикъл на материалите и модулите трябва да бъде удължен до повече от десет години.

За да се постигнат тези цели Европейският проект на консорциума „MatHero“ изследва екологично съвместими природни процеси за синтез на материали, покрития и печатане. Всички нови печатни техники са изготвени с помощта на не-хлорирани разтворители. „Използването на екологично съвместими разтворители е основна предпоставка за намаляване на разходите, тъй като вече няма да се изискват сложни комплексни мерки за безопасност в промишлен мащаб“, обясни д-р Александър Колсман от KIT.

„MatHero“ – „Нови материали за високоефективни и надеждни органични соларни клетки“ обхваща цялата верига на производство на органични слънчеви клетки – от проектирането и синтеза на полимерите, използвани за сглобяване на соларните клетки, до производството на модулите и оценката на стабилността им. Целта на проекта е създаването на екологично-съвместими „отпечатани“ органични соларни модули за приложения извън електро-мрежата. В консорциума работят физици, химици, учени по материалознание и инженери, които си сътрудничат в интердисциплинарен екип, за да изучат основните аспекти на това ново продуктово развитие.

„MatHero “ се финансира от Европейската комисия в рамките на 7-мата рамкова програма със сума в размер на 3,5 млн. евро. Освен KIT партньори в проекта са институти от Франция, Испания, Гърция, Великобритания. Проектът стартира в началото на 2014 г. и е с период от три години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*