Пускането на водата в тоалетната може да генерира енергия за домовете

fountain-250094_640
Снимка: lucian_andrei, CC-1.0

Учени от Южна Корея са измислили начин да използват механичната енергия на течащата вода като устойчив източник на енергия. Енергийния потенциал на пускането на водата в тоалетните може да се използва и да се превръща в електричество, за да действа като допълнителен източник на енергия за домовете на хората. Смеете ли се вече? Според експериментите на учените, движението на една-единствена капка вода е достатъчно, за да светне зелен светодиод.

Изследователи от Националния университет в Сеул и Корейския институт за електроника и технологии са разработили нов вид оборудване, което е в състояние да превърне обикновени действия като пускането на водата в тоалетната в нов, устойчив източник на енергия. Ключът на постижението им им се крие в разработването на система за генериране на електрически заряд чрез течаща вода. Използвайки специални датчици, учените са успели да конвертират механичното движение в електрическа енергия без използването на каквито и да било външни източници на напрежение.

Активните преобразуватели на капацитет се състоят от няколко слоя, увити около основа с прозрачни електроди. Експерименти на екипа учени са показали, че такова устройство е в състояние да захрани зелен светодиод чрез движението на една-единствена капка чешмяна вода. Това показва широката приложимост на естественото движение на водата, която може да се използва и при по-мащабни видове движение на водата като например дъжд.

rain-258991_640
Снимка: hoangsonftu2, CC-1.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*