Устойчивите градове и мобилността са на фокус в Деня на Земята

Устойчивите градове и мобилността са в центъра на вниманието днес, 22 април, международния ден на Земята.

На 22 април всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

EarthDay

Днес повече от половината от населението на света живее в градове. Тъй като градското население расте и последиците от изменението на климата се влошават, градовете ни трябва да се развиват от екологична гледна точка.

Това е времето да инвестираме в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, да пренаредим и препостроим нашите градове и да започнем справянето скризата с климата.

В този контекст Денят на Земята обръща внимание на три аспекта на „екологизирането“ на градовете:

  • Енергията
  • Зелените сгради
  • Екологичния ранспорт

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*