Дойде време „Да почистим Европа“ — на 10 май

Вече сме свикнали с кампанията „Да почистим България за един ден“, но дойде ред и на общоевропейска инициатива за почистване за един ден. Това е акцията „Да почистим Европа“.

Всяка година милиони тонове отпадъци се изхвърлят по европейските улици, в океаните, плажовете, горите и природните зони. И всяка година милиони европейци се включват в доброволчески дейности, за да почистят квартала, в който живеят. Инициативата „Да почистим Европа“ цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се насърчат промени в поведението. Проявата е координирана от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR).

street-cleaning-188997_640
Снимка: Hans, CC-1.0

„Броят на гражданските движения за чиста околна среда в Европа се увеличава и ние бихме искали да ги накараме да се почувстват част от европейска проява,“ обясни европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник. „Заедно изградихме мрежа от национални звена за контакт в 21 страни, така че хората да знаят какво се случва в техния квартал и какво могат да направят, за да помогнат. Всеки може да участва и призивът е съвсем прост – да се въоръжим с ботуши и ръкавици и да запретнем ръкави! Всички ние искаме да живеем в чисти квартали, така че заедно „Да почистим Европа“.

През последните години в Европа бяха организирани редица кампании за почистване с цел да се реши проблемът с отпадъците. „Да почистим Европа!“ ще обедини тези инициативи в общоевропейска проява, която ще се проведе в един и същи ден на целия континент с амбицията да се привлекат възможно най-много граждани.

„Да почистим Европа!“ е цели да информира и да мобилизира хората, така че те да почистят около дома си заради самите себе си. Опитът показва, че хората често с изненада откриват колко много отпадъци се натрупват и изхвърлят в квартала им. А отпадъкът може да е ценен. Ако бъдат събрани, хартията, стъклото, металите и пластмасата могат да се използват повторно или да се рециклират. Това намалява въздействието върху околната среда, създава бизнес възможности и работни места, като помага за установяването на по-кръгова икономика в Европа.

Комисията насърчава проявата, но акциите за почистване са напълно независими, провеждат се по места и се ръководят от гражданите. В много случаи местните власти, НПО, предприятия и училища ще се включат или ще координират действията. Прояви са предвидени в 15 държави — членки на ЕС, както и в Андора, Босна и Херцеговина, Норвегия, Сърбия и Турция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*