Катар се отказа от 4 от 12-те планирани стандиона със соларно захранване за Световната купа 2022

Катар планира да похарчи около 200 милиарда щатски долара, за да се подготви за стотиците хиляди фенове, които се очаква да дойдат за Световната купа 2022 – бройка, която изглежда като да е с четири стадиона повече от това, което емирството може да си позволи.

В първоначалната си оферта пред FIFA Катар обеща да построи девет нови стадиона и да напрaви ремонт на други три, за да се осигури достатъчно пространство за едно от най-популярните световни спортни събития. За стадионите бе казано, че ще бъдат изградени с най-модерните възможни технологии, включително соларно захранване за климaтичните системи, предвидени за охлаждане на интериора. Един от новите стадиони е проектиран от прословутото архитектурно студио Заха Хадид и се прочу с формата си, която на мнозина напомня за вагина.

Zaha-Hadid-Vagina-Stadium-Qatar2

Причините за решението да се откаже от 4 от стадионите засега не са ясни. Говори се, че непалсkите работници, ангажирани на строежите, работят в нечовешки условия, при слаба вентилация, пренаселени квартири и недостатъчна храна и вода. Миналата година „Гардиън“ писа, че средно по един човек на ден загива от сърдечен удар заради жега и изтощение. Дали тези информации имат нещо общо с причината, засега не е известно.

Ганим Ал Кувари, старши мениджър на комисията за организиране на проекта, обяви плановете на конференция в Доха вчера, според Bloomberg News, но не успя да посочи причина за решението.

Според Джон Сфакианакис, главен инвестиционен стратег в Масич – базирана в Рияд инвестиционна компания – заяви, че решението навярно е мотивирано от разходите. „Винаги има смисъл да се направи необходимото за намаляване на разходите и преразглеждане на капиталовите разходи за такива огромни проекти“.

Очаква се Катар да похарчи най-малко 34 милиарда щатски долара за железопътни и метро съоръжения, 7 милиарда долара за развитие на пристанищата, 12 милиарда долара на всяко летище, и 4 млрд. долара за стадионите. Последните навярно ще останат неизползваеми след спортното събитие, прогнозират анализаторите, и е много вероятно крайните разходи далеч да надхвърлят предварителните прогнози.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*