Китай може да промени глобалните усилия за справяне с изменението на климата

Китай може да наложи ново темпо за бавно вървящите международни преговори за климата, ако изведе на глобланата сцена своя вътрешно-държавен ангажимент за борба с глобалното затопляне. Това заяви високопоставен служител на ЕС по изменението на климата.

Комисарят по изменението на климата на ЕС Кони Хедегор е на посещение в Китай тази седмица за двустранни преговори преди срещата юни на ООН в Бон, където преговарящи от повече от 190 нации ще продължат опитите за постигане на нов глобален международен договор за климата.

global-warming

Хедегаард заяви, че е впечатлена от действията на Китай, най-големия източник на въглеродни емисии в света, и по-конкретно от действията за намаляване на вредните емисии. Комисарят призова Пекин да предприеме същия подход и по време на преговорите на ООН.

„Аз се надявам, че този силен вътрешен фокус може да бъде превърнат в силна позиция в международен план, защото това ще бъде фактор, който да промени всичко в международните преговори“, заяви Хедегаард пред Ройтерс.

Китай си е поставила за цел до 2020 г. да намали емисиите си на парникови газове с 40-45% на база единица БВП – спрямо нивата от 2005 г.

В усилията си за постигане на целта страната стартира шест вътрешни схеми за трговия с емисии и се вложи милиарди долари във възобновяема енергия, както и проекти за енергийна ефективност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*