Всички ГМО храни във Вермонт ще са задължително етикирани

Нов законкойто ще направи задългително етикирането на хранитеи за наличие на ГМО в тях в американския щат Вермонт. Законът касае всякаква форма на присъствие на генно модицифирани организми в храните. Новият норматив получи окончателно одобрение от държавните законодатели в сряда и сега се отива към бюрото на губернатора за окончателен подпис.

corn-on-the-cob-57287_640

Законодателите на Вермонт гласуваха текста със 114 „за“ и 30 „против“. Миналата седмица сенатът на Вермонт, чрез гласуване 28 на 2, одобри мярката, която изисква всички храни, съдържащи ГМО и продавани в търговски обекти, да бъдат етикетирани като произведени или частично произведени с помощта на „генно инженерство“.

„Вермонт е водещ в страната по този въпрос, предоставяйки на потребителите базова информация за храната, която се яде,“ каза Фалко Шилинг, говорител на изследователската група за обществения интерес във Вермонт, която подкрепи законопроекта.

Законопроектът също така прави незаконно да се описва хранителен продукт, съдържащ ГМО, като „натурален“ или „изцяло натурален“.

Законът ще влезе в сила 01 юли 2016 г. .

Поддръжниците на закона заявиха, че очакват губернатора Петър Шумлин го подпише.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*