Снимка на деня: хамелеон

Хамелеоните (семейство Chamaeleonidae ) са отличителен и „високоспециализиран“ вид гущери. Има около 160 вида, вариращи по своите цветове, като някои имат способността да променят цветовете си – с това са станали нарицателни.

chameleon-318649_640
Снимка: PollyDot, Cc-1.0

Хамелеоните се отличават с няколко специфични неща: стереоскопичните им очи могат да се движат отделно едно от друго; имат много дълги, силно модифицирани, бързо разтягащи се езици; имат люлееща се походка; украсени са с гребени или „рога“ по главите си. Много от тях имат хватателна опашка. Добре адаптирани за катерене и визуален лов, те са типични за топли местообитания в Африка, Мадагаскар, южната част на Европа, цяла Южна Азия, Шри Ланка.

Някои видове хамелеони са в състояние да промени кожата си оцветяване. Различните видове хамелеони са в състояние да променят окраската и шарката чрез комбинации от розово, синьо, червено, оранжево, зелено, черно, кафяво, светло синьо, жълто, тюркоазено и лилаво.

Промяната на цвета има функции при социалната сигнализация и при реакции спрямо температурата и други външни условия, както и за камуфлаж. Хамелеоните са склонни да показват по-тъмни цветове, когато са ядосани или се опитват да изплашат или заплашват други животни, а светлите и ярки цветове са предпочитани от мъжкарите по време на ухажване.

Някои видове адаптират своите цветове с цел камуфлаж при вида на специфичните видове хищни птици или змии, които ги карат да се чувстват застрашени.

Други хамелеони използат цвета за регулиране на температурата – оцветяват се в тъмни краски в хладните утрини за по-ефективно усвояване на топлината, и преминават към по-светъл сив цвят, за да отразяват светлината по време на горещината на деня.

chameleon-318649_1920
Снимка: PollyDot, Cc-1.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*