До какво ще доведе забраната за найлоновите торбички

20140424PHT45009_original
Снимка: Gabor Szello за конкурса на ЕП за гост-фотографи

Животът сред купища пластмаса не е толкова прекрасен. Найлоновите торбички са ключов замърсител на околната среда, особено на водните екосистеми. През април евродепутатите гласуваха в подкрепа на намаляване наполовина на консумацията на леки найлонови торбички от 2017 г. и с с 80% до 2019 г. – спрямо нивата от 2010 г.

Мащабът на проблема

През 2010 г. се паадт средно по 200 торбички наа всеки жител на ЕС, според оценка на Европейската служба за парламентарни изследвания.

Новото законодателство

Законодателството, одобрено от депутатите по време на пленарното заседание в Страсбург през април, предвижда задължително таксуване на торбичките в хранително-вкусовия сектор и препоръка да се таксуват торбите в секторите извън сферата на хранителни стоки. Таксите могат да бъдат намалени за торбите, които са биоразградими и компостируеми.

Леките торбички, които се използват за опаковане на насипна храна, трябва постепенно да бъдат заменени от биоразградими и компостируеми пликчета до 2019 година.

„Както някои напредничави страни вече демонстрираха, драматичното намаляване на потреблението на торбичките за еднократна употреба е напълно възможно и постижимо при наличието на синхорнизирана и последователна политика“, коментира Маргрет Аукен, датски евродепутат и член на партията на Зелените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*