Черен щъркел плаши хората в Бургаско и пробужда суеверията

black storkЧерен щъркел се появи преди три дни в Бургаско, съобщи burgasutre.bg. Снимката е изпратена до редакцията на местната медия от читател, който заснел птицата близо до поморийските солници.

Случаят за съжаление потвърди за пореден път колко тежко е прекъсната връзката между човека и заобикалящата го природа, колко повсеместно е незнанието за растителността и животните – дори и сред възрастните.

Оказа се, че появата на черния щъркел в района е предизвикала уплаха и недоволство от страна на местните жители. Според тях птицата носи изключително лоша поличба.

Щъркелът с черна окраска се е появил по Великден и вече два пъти кацал на покрива на една от местните къщи в Поморие. Уплашените поморийци смятат да викат поп, който да чете молитва срещу щъркела-дявол. Местен богаташ пък е готов да обяви награда от 5 000 лева за този, който убие птицата и изтръгне сърцето й. Същият бизнесмен разказва, че щъркелът бил малък и черен като дявол. Местните допускат, че птицата е пристиганала по-рано в района и че именно появата й е предизвикала нещастието с 8-годишната Александра, което потресе цял свят.

Черният щъркел е защитен вид и убийството му се наказва по закон.

Черният щъркел е едра блатна птица с черни горни части (глава, шия, гърди, гръб и криле), по които има златистопурпурни и зеленикави отблясъци. Останалата част от перушината е чисто бяла. Човката и краката са червени. Когато лети, частта под крилете е черна с бял триъгълник в основата на крилото. По размер е малко по-малък е от белия щъркел. Обитава предимно горите. Тези птици живеят в тихи вековни гори, като строят гнездата си по големите дървета. Ловните им територии се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*