Френският енергиен министър ни обещава 100 000 зелени работни места

Сеголен Роял, снимка: Guillaume Paumier, CC-BY-SA-2.5

Сеголен Роял, назначена за френски министър на енергетиката и околната среда на този месец, заяви в петък, че планира да създаде 100 000 работни места през следващите три години благодарение на растежа на зелената икономика.

Роял заяви на пресконференция, че иска да ускори инвестициите във възобновяеми енергийни източници като вятър, слънчева енергия, биомаса и морска енергия, както и в изолацията на сгради.

Сеголен Роял, снимка: Guillaume Paumier, CC-BY-SA-2.5
Сеголен Роял, бивша съпруга на Оланд и майка на четирите му деца, е мощен глас в новото френско правителство на министър-председателя Мануел Валс. Снимка: Guillaume Paumier, CC-BY-SA-2.5

В следващите дни Роял ще направи съвместно предложение с министъра на жилищното строителство, за да се осигурят на семействата с ниски доходи възможности за финансиране за изолация. Стремежът е да се обновят 500 000 жилища до 2017 г.

В предизборния си манифест президентът Франсоа Оланд бе обещал да се изолират по един милион жилища на година.

Роял също така каза, че се търсят начини за ограничаване на увеличението на цените на електроенергията и тя иска да реформира начина, по който се определят тарифите. „Смятам, че в настоящия контекст квази-автоматичните увеличения на сметките за ток са прекалено брутални“, каза тя, добавяйки, че нейния кабинет готви нов указ за контрол на сметките за енергия през следващите три години.

Royal също така планира през юли да представ за френския енергиен преход. Този план ще потвърди обещанието на Оланд да намали зависимостта на Франция от ядрената енергия за производство на електрическа енергия от сегашните 75 процента до 50 процента към 2025 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*