Китайците, които похапват застрашени животни, могат да „подремнат“ 10 години в затвора

Постоянният комитет на Националния народен конгрес в Китай (ННК), най-висшият законодател на страната, прие закон, който има за цел да накара гражданите да спрат да ядат застрашени диви животни. Новото законодателство е създадено, за да защити 420 вида диви животни, които китайското правителство счита за редки или застрашени, включително гигантски панди, златни маймуни, азиатски черни мечки и броненосец.

panda-214260_640

Дивите животни в Китай са изправени пред много предизвикателства, сред които незаконен лов, консумация на продукти от диви животни и разрушаване на местообитанията. Има и много традиционни ястия и лекарства, в които се използват диви животински продукти като меча жлъчка и тигрова кост.

Според новия закон всеки, който се храни с животни в този списък с 420 видове, или който ги купува за други незаконни цели, ще отиде в затвора за 10 години.

Китай вече изпробва няколко метода, за да намали и предотврати малтретирането на редки животни, включително поредица от реклами с участието на знаменитости като пенсионираната баскетболна звезда Яо Минг. Ала яденето на редки диви животни все още се възприема като символ на социален статус в Китай, което обяснява защо незаконният лов е индустрия, която продължава да просперира.

Новото законодателство има за цел също така да изчисти и неяснотите, свързани с тези, които купуват плячката на незаконния лов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*