Airbus разработва електрически самолет

Самолетите с електрическо задвижване не са новост, но до този момент в общественосто пространство се говори предимно за малки едноместни и двуместни самолетчета. Авиокомпанията Airbus обаче планира да пусне граждански хибридни самолети, оборудвани с електрически двигател. Те ще побират по 70 до 90 пътници. Подобни машини ще се използват за регионални полети, съобщи Еlectric Vehicle News.

e-fan

Главната особеност на новия модел ще бъде възможността да излита и каца с помощта на електрическа тяга.Първият такъв самолет се очаква на пазара след 15-20 години, по думите на главния технически директор на компанията Жан Боти. Основно препятствие в момента са акумулаторните батерии и ниските темпове на развитие в тази област.

Airbus вече има известни успехи в използването на електрическа енергия за задвижване на самолети. Компанията пусна в небето двуместен електрически самолет, модел Airbus E-Fan 2.0. Неговият полет продължи само 10 минути, но потенциалът му е близо 60 минути. Батериите се зареждат за около час.

Серийното производство на усъвършенстван E-Fan ще започне през 2017 г. Електрическият самолет ще се използва за кратки обучаващи полети и шоута. Максималното време за полет ще бъде 90 минути при скорост до 220 км/ч.

Цената на Airbus E-Fan няма да се различава съществено от тази на подобни двуместни самолети, т.е. ще бъде в границите на 300 хиляди долара.

Източник: Technews.bg

1 коментар

  1. „Основно препятствие в момента са акумулаторните батерии и ниските темпове на развитие в тази област.“
    Превод- още не съществуват батерии със характеристики (основно висока специфична енергия), които да бъдат използвани за голям електрически самолет. До 15-20 години няма шанс за създаването на нищо подобно. За след това ще видим.
    П.С. То и за ядрения синтез очакват пробив до 5-10 години, и това е вече повече от 30 години.
    С две думи да се намираме на приказка и междувременно да си рекламираме марката самолети.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*