Старата руска фабрика „Сърп и чук“ става зелен жилищен комплекс

Дизайнерската фирма MVRDV наскоро спечели конкурс за трансформирането на фабриката „Сърп и чук“ в Москва, превръщайки зоната в комплекс със смесено предназначение. Бившата стомана фабриката ще бъде интегрирана в модерен кампус с нови сгради, градски блокове и зелени дворове. Запазването на повечето елементи от исторически важния комплекс ще се съчетае с модерните тенденции, за да доведе до появата на приятна зелена зона в руската столица.

MVRDV-58HASerpMolot4

Построена през 1884 г., „Сърп и чук“ е неразделна част от руската история, особено по време на Великата октомврийска революция. През годините обаче фабриката постепенно е изоставена, обрасла в растителност и вече се руши. Тъй като е разположена в източната част на Москва и има историческо значение, градскатауправа е решила да я преустрои в полезна градска зона.

MVRDV-58HASerpMolot5

Концепцията на MVRDV почита историческия комплекс, но в същото време актуализира площта и я превръща в използваем и атрактивен кампус за местните жители, за да се наслаждават на зеленина. Големите исторически комини и тръбите ще бъдат запазени и включени в новите сгради, а огромните зали, съставлявали фабриката за стомана, ще бъдат разделени на сегменти, които заобикалят зелените дворове. Тези нови сегменти ще са място за обществени заведения, кафенета и търговски площи.

MVRDV-58HASerpMolot

Оригиналнияттранспортен ринг на фабриката ще бъде превърнат в опасващо зоната зелено пространство, което ще включва детски площадки, спортни съоръжения и зелени пазари, арелсите на влака, които са издигнати над ринга, ще бъдат направени на издигната платформа за разходки, която ще предлага изглед към квартала. В непосредствена близост до „околовръстния“ парк ще има училища и заведения за дневни грижи. Всичко това трябва да отговори на нуждите на нарастващата нужда от жилища за общо 19 000 жители.

MVRDV-58HASerpMolot2

Проектът трябва да бъде завършен до 2021 г.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*