Google инвестира $100 млн. в лизинг на соларни панели

Снимка: Hans, CC-1.0

Google отдавна има интерес към възобновяемата енергия и изкупува ВЕИ ферми навред, но малко след Деня на Земята фирмата оповести нова инициатива в партньорство с производителя на слънчеви клетки SunPower Corporation. Двете фирми създадохафонд на стойност 250 млн. долара за изкупуване и след отдаване под наем на хиляди слънчеви панели на американските собственици. Google и SunPower твърдят, че инициатива ще позволи на американците да имат достъп до слънчева енергия „при цена, която е по-ниска от нормалната им сметка за електроенергия“.

Снимка:  Hans, CC-1.0
Снимка: Hans, CC-1.0

За да дадат начало на тази амбициозна инициатива за соларен лизинг, Google вложи 100 млн. долара в брой, докато SunPower осигурио останалите 150 милиона. Google казва, че е избрала да си партнира с SunPower , защото „те са известни с високо качество, висока надеждност на панелите и това, че могат да генерират до 50 процента повече мощност на единица площ, както и гарантирана производителност и по-бавно остаряване“.

Соларният лизинг става все по-популярен вариант за тези, които искат да се възползват от покривните соларни инсталации, но не могат ( или не искат) да направят необходимата първоначална инвестиция. Лизингът на слънчеви панели често означава, че всички дейности по поддръжката и ремонти се осатвят на компанията, която е собственик на оборудването. Все пак потребителите са наясно, че трябва да се откажат от държавните субсидии за възобновяема енергия и данъчните кредити в подкрепа на подобни проекти.

За разлика от други програми за слънчев лизинг, които обвързват собствениците на жилища за 10 или 15 години, инициативата на SunPower / Google ще даде на потребителите възможност да изкупят своята система след шест години ползване или в края на срока на лизинговия договор.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*