Дъждовната къща „ИВАНКА“ превръща дъжда в чиста питейна вода

Коя ще да е пък тая Иванка, чуди се човек – „ИВАНКА“е името на наскоро показана „дъждовна къща“, която представлява революционна сграда, събираща дъжда, за да го филтрира чрез специална система от био-бетон и да го превърне в най-висококачествена питейната вода. Дъждовната къща е по същество масивна система за филтриране. С нея жителите на която и да е къща могат да се наслаждават на безплатна, дестилирана чрез слънцето питейна вода, без да си мръднат пръста.

IVANKA-Water-Purifying-Rainhouse-Milan-3

Много креативни и ефектни проекти бяха показани на Седмицата на дизайна в Милано, но този определено носи огромен смисъл. Комплексната система за събиране на дъждовна вода е изградена около уникален био-бетон, който е PH неутрален и „био-съвместим“ с вода. На фона на намаляващите сладководни ресурси в цял свят възможността за изграждане на жилища, които опазват и произвеждат питейна вода ,е безценно.

За да покаже концепцията, „ИВАНКА“ създаде демонстрационен модел в мащаб 1:1 в градините на миланската Семица на дизайна. „Дъжд“ беше осигурен чрез изкуствен облак, надвесен над макета. Присъстващите наблюдаваха как водата тече без усилие от покривните бетонови плочи в био-облицован бетонен резервоар за съхранение.

IVANKA-Water-Purifying-Rainhouse-Milan

Дъждът е първоначалният, най-важният и най-чистият възобновяем източник на сладководния цикъл, убедени са създателите на къщата. Те смятат, че това е „много по-добър избор, отколкото всеки друг източник като езера, реки или минерални води“.

Дъждовната къща е преминала шест месеца успешно тестване в парка Балатон в Унгария, разположен около най-голямото сладководно езеро в Европа.

IVANKA-Water-Purifying-Rainhouse-Milan-4

 

3 коментара

 1. Неподвластен на журналистическия ентусиазъм
  27/05/2014 в 00:18

  „Интересно!“ – Боже колко мъка има на тоя свят, боже!
  Ами като се изцвъкат 1000 гарги, гълъби, гларуси, скорци и пр. летящи птици, какво правим? – Купуваме си питейна вода от магазина.
  Всяка идея е полезна до момента в който ще се опитат да я изнасилят повече глупаци отколкото самата идея е способна да издържи.
  Вода от покрива се събира от древността, но по-тъпа идея, лансирана като „гениално изобретение“ от цели два часа насам не бях чувал.
  За поливане на градината ще става, но до там. Може да се филтрира и пречиства до степен на годност за пиене, но след пиенето й собственикът на инвестицията ще изпикава златни кюлчета. Наздраве!

 2. Intresno! Shte se opitam da nameria avtorite . International Rainwater Harvesting Alliance IRHA

 3. Interesno! Shte se opitam da nameria avtorite. International Rainwater Harvesting Alliance IRHA, Vessela Monta

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*