Покривна зеленчукова градина осигурява био-зеленчуци за бежанци във Витлеем

Един нов проект в бежанския лагер във Витлеем има за цел да помогне на бержанците чрез възраждане на връзката със селското стопанство, като същевременно дава на тези хора чувство за контрол над това, което ядат, и им осигурява органични зеленчуци. Проектът Refutrees се реализира в тясно партньорство с местната общност.

refutrees-c

Refutrees е част от набиращо скорост движение, насочено към хората, които са принудително заселени в градовете, и има за цел да им осигури селскостопаснка дейност, ръководена от самите тях, която да им осигурява храна. Проектът се движи изцяло от доброволци. „Пилотната“ покривна градина бе започната през януари в лагера „Аида“ и в сътрудничество с местния център „Лайее“. Той е резултат от пет години изследвания за това как най-добре могат да бъдат изградени локални селскостопански системи за подобряване на здравето на общността.

refutrees-a

refutrees-2Доброволците и местната младеж са ключови играчи в проекта още от първия му ден. Те подготвят покривните повърхности, изграждат леглата за засаждане и определят напоителните трасета. В органичната градина са засадени лук, маруля, репички.

Пилотният проект показва как функционират покривните градини, така че жителите могат да се включат и да изградят свои собствени градини в целия лагер. Ако всичко върви по план, „Аида“ скоро може да има мрежа от покривни градини, които биха могли да послужат като модел за бежанските лагери на територията на целия регион.

Хранителният суверенитет и националният суверенитет са подсъзнателно, но неразривно свързани, обжяснява Шанта Алзаах, координатор на центъра „Лайее“. Затова покривните градини могат да помогнат за намаляване на чувството за зависимост и да намалят нуждата от донорски помощи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*