Басейн без хлор става възможен чрез ядливи билки

Не ви е нужен хлор, за да поддържате водата чиста в този басейн – тойк е обграден с красиви растения, които вършат двойна работа – хем филтрират водата, хем се ядат. Този малък и прост басейн във Валенсия, Испания, е чудесен пример за това как работят естествените басейни. Проектиран и построен от Urbanarbolismo, той е обикновен дворски басейн, е заобиколен от зона за регенерация с множество растения, които всъщност се ядат.

Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-1

Разположен в Монкада, този естествен басейн е с площ от 130 кв. м. , включително зоната за плуване и зоната на регенерация. За да се отърват от хлора, стопаните му с решили зоната за регенерация да се използва за филтриране и почистване на водата. Тя заема около половината от площта на басейна и се състои от чакъл, филтър за кал и растения. Водата се филтрира през чакъла и растенията, а след това се изпомпва обратно в басейна. Повърхността на басейна е направена от материал, който отблъсква растежа на водорасли и е лесна за почистване.

Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-2

Urbanarbolismo са взели предвид климата на района на Валенсия и необходимия биологичен баланс при подбора на растенията. Много от тях всъщност са годни за консумация: кресон, целина, мента, блатна мента, таро (Колоказия), жълта водна лилия и др. Насажденията изглеждат красиво, работят за почистването на водата и служат като градина с разнообразие от видове. Моравата в непосредствена близост до басейна просмуква вода от басейна и не се нуждае от допълнително напояване. Косенето на тревата предпазва водата от еутрофикация, т.е. обогатяване на органична материя, което може да доведе до цъфтеж на водораслите. За капак на всичко това басейнът разполага и с вид местни скариди, които се хранят с ларвите на комарите и поддържат чист чакъла край басейна.

Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-6 Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-8 Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-7 Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-5 Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-4 Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-9 Edible-Natural-Swimming-Pool-Urbanarbolismo-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*